KODĖL (NE)RŪŠIUOJAME? KOKYBINĖ BUITINIŲ ATLIEKŲ RŪŠIAVIMO ELGSENĄ LEMIANČIŲ VEIKSNIŲ ANALIZĖ - Budraitė, Ieva (Politologija, 2015)
Straipsnyje nagrinėjama buitinių atliekų rūšiavimo elgsena. Pasitelkus planuoto elgesio teoriją siekiama nustatyti, kokie vertybiniai ir motyvaciniai veiksniai lemia Lietuvos gyventojų pasirinkimą, kaip tvarkyti – rūšiuoti ar nerūšiuoti – namuose susidarančias atliekas. Remiantis kokybinio tyrimo, atlikto geriausių rūšiavimo rodiklių pasiekusioje Alytaus miesto savivaldybėje, duomenimis, identifikuojamos pagrindinės gyventojų nuostatos rūšiavimo atžvilgiu, analizuojami jų normatyviniai, moraliniai ir kontroliniai įsitikinimai. Įvertinus analizės rezultatus, straipsnyje išskiriami keturi vyraujantys elgsenos modelių tipai ir juos veikiantys faktoriai, leidžiantys teikti siūlymus bei rekomendacijas politikos formuotojams ir vykdytojams, kaip reikėtų veikti atliekų tvarkymo politikos srityje, kad atliekų rūšiavimas namų ūkiuose taptų natūralia ir nekvestionuojama praktika.