TEORINĖ PRIEIGA: EUROPEIZACIJA, ELITAI, VALSTYBĖS UŽGROBIMAS IR VYSTYMASIS - MANIOKAS, KLAUDIJUS (Politologija, 2015)
Straipsnyje pateikiamas konceptualus pagrindas, kuris naudojamas nagrinėjant pokyčius Lietuvoje per dešimt narystės Europos Sąjungoje metų. Teigiama, kad, norint juos įvertinti ir paaiškinti, neužtenka naudotis klasikinėmis europeizacijos teorijomis. Todėl siūloma į europeizaciją žvelgti platesniame vystymosi teorijų kontekste. Tokiam praplėtimui naudojama Douglasso C. Northo, Johno Josepho Walliso ir Barry R. Weingasto teorija, kuri apibrėžia perėjimą nuo prigimtinės valstybės prie atviros prieigos santvarkos ir šio perėjimo sąlygas.