Europos Sąjungos plėtimasis ir Baltijos šalių saugumas - Gricius, Algirdas (Politologija, 1997)
Straipsnyje nagrinėjant Baltijos šalių saugumo problemas, atsižvelgiama ne tik į šių valstybių santykius su kaimyninėmis valstybėmis bei europinėmis ir transatlantinėmis tarptautinėmis organizacijomis, bet taip pat šių organizacijų priimamų sprendimų įtaką valstybių vidiniam saugumui. Pateikiamos dviejų JAV tyrimo institucijų „Rand Corporation" ir .,Atlantic Council" studijų išvados ir NATO viršūnių susitikimo sprendimai dėl šios organizacijos plėtimosi bei jo įtaka Baltijos valstybėms. Vertinant Europos Sąjungos Tarpvyriausybinės konferencijos Amsterdame rezultatus, teigiama, kad kuklūs pasiekimai institucinių reformų srityje gali sukelti papildomų sunkumų sklandžiam šios organizacijos išsiplėtimui Rytų kryptimi. Straipsnyje pateikiama Lietuvos vyriausybės reakcija į Europos Sąjungos Komisijos nuomonę apie šalių-kandidačių pasirengimą deryboms. Aptariama Lietuvos strategija laikotarpiu nuo Amsterdamo iki Europos Tarybos posėdžio gruodžio mėnesį Liuksemburge, kurio metu bus priimami esminiai sprendimai plėtimosi klausimais. Nagrinėjant Europos Sąjungos plėtimosi klausimus, svarstomas, šios organizacijos ir šalių-kandidačių požiūris į šį procesą. Straipsnio pabaigoje aptariamos galimos Europos Sąjungos plėtimosi pasekmės Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių saugumui. Išvadose sakoma, kad skubus ir dalinis Europos Sąjungos išsiplėtimas gali turėti neigiamos įtakos ir vidiniam, ir išoriniam Baltijos šalių, taip pat ir regioniniam saugumui.