Politinių partijų finansavimas Vakarų Europos šalyse - Bložė, Mindaugas (Politologija, 1999)
Politinių partijų finansavimo klausimas iškilo nuo pat partijų susikūrimo. Šis klausimas buvo sprendžiamas ištisus dešimtmečius, tačiau iki galo neišspręstas ir iki šiol. Atskirose valstybėse yra skirtingos įstatyminės bazės, nevienodas partijų finansavimo šaltinių lyginamasis svoris, skiriasi ir atskirų šalių politinių partijų finansavimo valstybinės kontrolės mechanizmas. Šis klausimas ypač aktualus Lietuvos politinėms partijoms, nes mūsų valstybėje partijų finansavimo įstatymas priimtas neseniai ir įgyvendinamas susilaukė plačių diskusijų ne tik partijose, bet ir valdžios institucijose bei visuomenėje .Straipsnyje nagrinėjama šešių Vakarų Europos valstybių - Airijos, Danijos, Italijos. Olandijos, Prancūzijos ir Vokietijos Federacinės Respublikos - politinių partijų finansavimo raida, aptariama partijų finansavimo teisinė bazė, finansavimo formos, lėšų šaltiniai, taip pat valstybinės ir visuomeninės kontrolės mechanizmai.