Pereinamojo laikotarpio teisingumo studijos: raida, sunkumai ir ateities perspektyvos - Strupinskienė, Lina (Politologija, 2024)
Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgiamos pereinamojo laikotarpio teisingumo studijos, įvertinama srities raida ir galimos ateities tyrimų kryptys. Jame nagrinėjami keli esminiai klausimai: Kaip laikui bėgant vystėsi pereinamojo laikotarpio teisingumo sritis ir kokie veiksniai turėjo įtakos jos pokyčiams? Kokios pereinamojo laikotarpio teisingumo priemonės buvo taikytos ir kodėl, su kokiais esminiais sunkumais jos susidūrė ir ko padėjo pasiekti? Kokias svarbias pamokas ir rekomendacijas atskleidė egzistuojantys tyrimai? Galiausiai straipsnyje taip pat aptariami normatyviniai pereinamojo laikotarpio teisingumo siekiai būsimiems teisingumo užtikrinimo atvejams, ypač Rusijos atsakomybei už karą Ukrainoje. Tokia akademinė savirefleksija vertinga ne tik studentams ir tyrėjams, bet ir nacionaliniams bei tarptautiniams veikėjams, dalyvaujantiems įgyvendinant pereinamojo laikotarpio teisingumo strategijas.
Keywords: pereinamojo laikotarpio teisingumas; Rusijos karas Ukrainoje; tvari taika ir susitaikymas; konfliktų sprendimas