Lietuvos opozicijos Astravo atominei elektrinei (de)legitimacija per Tarptautinę atominės energijos agentūrą - Juozaitis, Justinas (Politologija, 2020)
Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) Lietuvos užsienio politikoje yra pozicionuojama kaip didžiausią autoritetą branduolinės saugos srityje turinti organizacija, galinti objektyviai įvertinti Astravo AE atitiktį tarptautiniams branduolinės saugos standartams. Tuo pačiu metu TATENA yra viena iš svarbiausių tarptautinių institucijų, per kurias Lietuva siekė atskleisti Astravo AE trūkumus ir tokiu būdu legitimuoti kritišką poziciją jos atžvilgiu. Atsižvelgiant į organizacijos reikšmę Lietuvos užsienio politikoje, straipsnis nagrinėja TATENA formuojamą viešąjį diskursą apie branduolinę energetiką Baltarusijoje ir siekia įvertinti organizacijos vaidmenį Lietuvos pasipriešinimo Astravo AE legitimacijos procese. Išanalizavus TATENA atitikties vertinimo ataskaitas, jos vadovų pasisakymus bei oficialius organizacijos pranešimus spaudai apie Baltarusiją 2007 – 2020 m. laikotarpyje, formuluojama išvada, kad TATENA formavo išskirtinai Baltarusijai palankų ir daugeliu atveju Lietuvos oficialiai pozicijai tiesiogiai prieštaravusį viešąjį diskursą. Tokiu būdu TATENA legitimavo ne Lietuvos pasipriešinimą Astravo AE statyboms, o rėmė branduolinės energetikos plėtrą Baltarusijoje. Atsispiriant nuo šių pastebėjimų, straipsnio pabaigoje pateikiami trys pasiūlymai tolesniai diskusijai, kaip galima būtų performuluoti TATENA vaidmenį Lietuvos užsienio politikoje dėl Astravo AE.
Keywords: Tarptautinė atominės energijos agentūra; branduolinė sauga; Astravo AE; legitimumas; legitimacija