EUROPOS SĄJUNGOS BENDROS ENERGETIKOS POLITIKOS FORMAVIMASIS IR LIETUVOS INTERESAI - Vaičiūnas, Žygimantas (Politologija, 2015)
Europos Sąjungos bendra energetikos politika – šiuo metu viena smarkiausiai besivystančių ES integracijos sričių. Lietuvai ES energetikos politika yra svarbi priemonė didinti savo energetinį saugumą, todėl nuo narystės ES pradžios Lietuva siekia aktyviai dalyvauti ES energetikos politikos formavimosi procese. Šio straipsnio tikslas – įvertinti bendros ES energetikos politikos naudą Lietuvai, apžvelgti kertinius ES energetikos politikos elementus ir aptarti Lietuvos poveikį ES energetikos politikos nuostatoms. Straipsnyje siekiama įvardyti priežastis, dėl kurių energetika tapo vienu iš Lietuvos Europos politikos prioritetų, nustatyti Lietuvos interesus ES energetikos politikos atžvilgiu ir galiausiai, atsižvelgiant į ES energetikos politikos darbotvarkę, įvertinti jos ir Lietuvos energetikos interesų suderinamumą. Išvadinis straipsnio teiginys – Europos Sąjungos ir Lietuvos energetikos politikos prioritetai laipsniškai supanašėja – vertintinas kaip Lietuvos Europos politikos laimėjimas, rodantis, kad Lietuvai pavyko savo nacionalinius interesus paversti visos ES energetikos politikos prioritetais.