JAPONIJOS IMIGRACIJOS POLITIKA: UŽVERTOS PARADINĖS DURYS IR PERFORMATYVI MIGRACIJA - Repečkaitė, Daiva (Politologija, 2015)
Japonija akademinėje literatūroje tyrinėjama kaip išsiskiriantis atvejis: turtinga, turinti stiprią ekonomiką valstybė iki šiol baidosi darbininkų iš užsienio antplūdžio. Nors darbo rankų reikalauja viena iš svarbiausių valdančiosios Liberalų demokratų partijos rėmėjų – smulkiųjų verslininkų klasė, – valdantiesiems pavyksta toliau blokuoti imigraciją iš užsienio. Šiame straipsnyje tiriama Japonijos vyriausybės pozicija imigracijos klausimu ir užsieniečių, gyvenančių Japonijoje, atsakas į ją – tam tikros išgyvenimo šalyje strategijos ir nišinė migracija. Vyriausybės pozicija aiškinama valdžios autonomijos teorijų kontekste. Tyrimas rodo, kad kai kurių autorių įvardyta „šoninių durų“ politika imigrantams įsileisti galiausiai sudaro tiek imigrantams, tiek Japonijai nenaudingą tarpusavio santykį.