EUROPOS SĄJUNGA IR RUSIJA: KĄ REIŠKIA „IR“? - Lopata, Raimundas (Politologija, 2015)
Straipsnyje analizuojami Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos santykiai aiškinantis, koks konceptualus ir praktinis krūvis Vakaruose suteikiamas jungtukui „ir“ interpretuojant bei realiai konstruojant ES ir Rusijos santykius. Bendro pobūdžio atsakymas – šie santykiai intelektualiai paremti ir praktikoje yra modeliuojami atsispiriant į vadinamąją „engagement’o“ doktriną – neblogai žinomas. Tačiau bendro pobūdžio atsakymas nepašalina problemos, kodėl iki šiol Vakaruose ginčijamasi dėl „engagement’o“ taikymo Rusijos atveju perspektyvos? Analizė atskleidžia ES (Vakarams) būdingų požiūrių į „engagement’o“ doktriną Rusijos atžvilgiu ypatumus ir jų koreliaciją su dabartiniais „engagement’o“ dalyvių kultūriniais ir politiniais tapatumais. Vakaruose jungtuku „ir“ pabrėžiamas Europos Sąjungos ir Rusijos santykis yra interpretuojamas trejopai. Aiškinimų įvairovę stimuliuoja sudėtinga istorinių, vertybinių ir pragmatiniais vadinamų veiksnių, iki šiol dariusių įtaką Europos ir Rusijos santykių raidai, sąveika ir skirtingi požiūriai į bendradarbiavimo perspektyvas ateityje. Svarbus aiškinimų įvairovės šaltinis yra ir skirtingos Eurazijos žemyno būsimos geopolitinės raidos vizijos. Akivaizdi ir dar viena aplinkybė, o būtent tai, kad analizuojamo ES ir Rusijos „engagement’o“ kryptį labai stipriai paveiks jo dalyvių kultūrinio ir politinio tapatumo paieškos.