REGIONINIO IR STRATEGINIO BENDRADARBIAVIMO APRAIŠKOS LENKIJOS PARLAMENTINIŲ PARTIJŲ POLITINĖSE PROGRAMOSE - Norkevičius, Mindaugas (Politologija, 2014)
Straipsnyje siekiama išanalizuoti Lenkijos parlamentinių politinių partijų programas, kuriose išskiriamas užsienio politikos vektorius regioninio bendradarbiavimo kontekste. Pagrindinis dėmesys analizėje skiriamas politinėms partijoms ir jas vienijančiai ideologijai analizuoti, apibrėžiant šių subjektų vaidmenį bendrame Lenkijos užsienio politikos formavimo procese. Tekste pateikiamos prioritetinės užsienio politikos sritys, kurias išskiria parlamentinės Lenkijos partijos. Analizė atliekama nagrinėjant 2011 metais suformuluotas parlamentinių politinių partijų – Piliečių platformos, Teisės ir teisingumo, Demokratinės kairės aljanso, Lenkijos valstiečių sąjungos – programas. Straipsnyje nėra analizuojamas Palikotos judėjimo (lenk. Ruch Palikota, RP) atvejis, nes šios partijos programoje nėra išskiriamas užsienio politikos vektorius. Tekste siekiama išanalizuoti pagrindinius Lenkijos užsienio politikos prioritetus, jų vietą formuojant ir vykdant politiką, ir daugiausia dėmesio skiriama šių prioritetų apraiškoms parlamentinių politinių partijų programose. Analizuojant Lenkijos regioninio ir strateginio bendradarbiavimo sritis, pateikiamas partijų programose išskiriamas bendradarbiavimas Europos Sąjungos regione, transatlantiniai ryšiai su JAV ir NATO bei santykiai su gretimomis valstybėmis. Straipsnyje siekiama įvertinti, ar politinių partijų programose iškelti užsienio politikos vektoriai atspindi oficialią valstybės užsienio politikos koncepciją.