DEBATAI DĖL „GALIOS“ SOCIALINĖJE IR POLITINĖJE TEORIJOJE - Isoda, Vytautas (Politologija, 2014)
Galios sąvoka yra viena iš pagrindinių, tačiau taip pat ir viena iš labiausiai ginčijamų sąvokų politikos moksle bei gimininguose socialiniuose moksluose. Straipsnyje apžvelgiami teoriniai debatai dėl galios sąvokos reikšmės tarp sociologų ir politologų, prasidėję XX amžiaus septintajame dešimtmetyje – vadinamieji „galios veidų debatai“ – bei galios santykis su giminingomis autoriteto (teisėtos valdžios) ir prievartos sąvokomis. Straipsnio tikslas yra sudaryti „tarpparadigminę“ sąvokos taksonomiją ir išskirti konceptualias „galios“ ribas. „Galios“ sąvokos riboženkliais pasirenkamos būtent „autoriteto“ ir „prievartos“ sąvokos, pirmąją iš jų tapatinant su galios maksimumu, o antrąją – su visišku galios eliminavimu, kai ją pakeičia fizinė kontrolė. Tai nėra vienintelė politologiniame diskurse aptinkama galios samprata, nes kai kurie politikos mokslų atstovai, ypač tarptautinių santykių tyrinėtojai, galią tapatina būtent su fizine jėga. Vis dėlto dauguma sociologų ir politikos teoretikų palaiko poziciją (jai atstovaujama ir straipsnyje), jog galia baigiasi ten, kur prasideda prievarta.