Lietuvos ir Europos Sąjungos asociacija - Maniokas, Klaudijus (Politologija, 2025)
Straipsnyje tvirtinama, kad Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) Asociacijos sutarties pasirašymas tapo vienu Lietuvos ir jos šiaurinių kaimynių politinės padėties kaitos veiksnių. Asociacija ir siekiama narystė Europos Sąjungoje, autoriaus teigimu, yra vienas pagrindinių Lietuvos nacionalinių interesų. Pirmojoje straipsnio dalyje autorius išskiria pagrindinius šio integracijos proceso etapus bei su juo susijusias problemas. Viena svarbiausių integracijos problemų - diskusija dėl žemės pardavimo užsieniečiams - straipsnyje išnagrinėta detaliau. Trečiojoje dalyje Lietuvos nacionalinių interesų požiūriu analizuojamas Europos sutarties turinys . Straipsnis baigiamas Lietuvos ir ES santykių perspektyvų aptarimu.