Europos Sąjungos politika Vidurio ir Rytų Europos šalių atžvilgiu: pasiruošimo narystei sampratos formavimas - Vilpišauskas, Ramūnas (Politologija, 1997)
Straipsnyje remiantis integracijos teorijos teiginiais analizuojama ES politika Vidurio ir Rytų Europos (VRE) šalių atžvilgiu po Kopenhagos ES Tarybos sprendimu kuriais išplėstos asociacijos politikos ribos ir pasiektas naujas etapas Escne patvirtinus VRE valstybių pasiruošimo stojimui į ES strategiją. Įvardinami veiksniai turėję įtakos ES politikos pobūdžio bei turinio pakitimui, kuriais remiantis, pateikiami apibendrinimai, susiję su galima ES politika VRE šalių atžvilgiu ateityje.