Strateginės dezinformacijos modelio rekonstrukcija remiantis intencijų analize Rusijos karo Ukrainoje kontekste - Yuskiv, Bohdan; Karpchuk, Nataliia; Fedoniuk, Serhii (Politologija, 2024)
Konfliktų ir karo metu dezinformacija yra įtakinga manipuliacinė priemonė, o iškreiptos naujienos yra dezinformacijos įrankis. Rusijos Federacija (RF) naudoja dezinformaciją siekdama paremti savo karinius ir užsienio politikos tikslus. Šiuo straipsniu siekiama teorinės refleksijos apie dezinformacijos strategijų intencijų vaidmenį. Tyrime plėtojame FIRD modelį, kuris skirtas atpažinti paslėptas dezinformacijos strategijas skelbiant iškreiptas naujienas, taip pat pabandėme identifikuoti Rusijos dezinformacjos strategijas Ukrainos atžvilgiu pirmaisiais visos apimties įsiveržimo į Ukrainą metais. Straipsniu bandoma atsakyti į klausimą, ar įmanoma suvokti bendrąją dezinformacijos strategiją atpažįstant iškreiptų naujienų intencijas. Remiantis siekių analize, intencijų koreliacine analize ir intencijų sugrupavimu, straipsnyje išskiriamos RF manipuliacinės intencijos, pirmiausia, kuriomis diskredituojami Ukraina ir Vakarai, pateisinami Rusijos veiksmai, kuriamas pozityvus Rusijos įvaizdis, kritikuojami oponentai, ir kita. Analizėje parodoma sisteminė Rusijos dezinformacijos strategijos prigimtis ir jos kaita karo metu.