Kultūrinis elementas NATO karinėse doktrinose – svarbus, tačiau deklaratyvus klausimas? - Žotkevičiūtė Banevičienė, Agnietė (Politologija, 2022)
Nepaisant istoriškai suvoktos kultūrinio elemento reikšmės karyboje, pasibaigus karams Irake, Afganistane, Sirijoje ir kitose kultūriškai nutolusiose šalyse, kultūrinio elemento svarba karyboje sumažėjo. Dalies ekspertų teigimu, Rusijos invazija į Ukrainą žymi grįžimą prie konvencinės karybos, kurioje didžiausią įtaką turi valstybės materialiniai kariniai pajėgumai. Visgi net ir šiame kare švelnioji sąveika, kurios svarbiausias komponentas – kultūrinis elementas, dar kartą įrodė savo svarbą, patvirtindama, kad savos kultūros ir vertybių supratimas karyboje ne mažiau svarbus nei kitų kultūrų pažinimas. Šiuo tyrimu siekiama pažvelgti į kultūrinį elementą per sąveikumo prizmę, ypač – švelniąją sąveiką, ir atsakyti į klausimą, kaip kultūrinis elementas, konkrečiai – karių kultūrinės kompetencijos, reiškiasi NATO karinėse doktrinose, atsižvelgiant į tai, kad NATO yra tarptautinė saugumo organizacija, kurios įsipareigojimai peržengia įprastą, išimtinai materialiais ištekliais grindžiamą, gynybą.