Nuteistųjų už tarptautinius nusikaltimus reabilitacija – mitas ar tikrovė? Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai atvejo studija - Strupinskienė, Lina; Jankauskaitė-Činčė, Indrė (Politologija, 2022)
Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ) už praeito amžiaus paskutinio dešimtmečio karo Balkanuose nusikaltimus yra nuteisęs 92 aukšto rango pareigūnus iš visų kare dalyvavusių pusių. Net 60 jų jau yra atlikę savo bausmę ir pamažu grįžta į regioną. Nors nuteistųjų reabilitacija yra svarbi bausmės sėkmės sąlyga ir turi tiesioginį poveikį tolesnei tvariai taikai ir susitaikymui pokario visuomenėse, akademinėje literatūroje ši tema nagrinėjama ypač retai. Šiame straipsnyje siekiama įvertinti TBTBJ nuteistųjų reabilitaciją analizuojant pačių reabilitacijos programų kokybę ir pasiektą rezultatą (nuteistųjų elgesį išėjus į laisvę, kaltės pripažinimą, apgailestavimą, nukentėjusiųjų lūkesčių atliepimą). Be antrinių šaltinių, straipsnyje remiamasi ir 23 pusiau struktūruotais interviu su karo aukomis, jų asociacijų atstovais ir žmogaus teisių aktyvistais iš Bosnijos ir Hercegovinos, Juodkalnijos, Kosovo, Kroatijos, Serbijos ir Šiaurės Makedonijos. Atlikta analizė atskleidžia, kad TBTBJ reabilitacijos programų trūkumai ir išskirtinai nuteistiesiems palankios visuomenės nuotaikos trukdo sėkmingai reabilitacijai, kenkia tvariai taikai ir susitaikymui regione.