Moterų dalyvavimo kariniuose konfliktuose motyvai: Ukrainos atvejis - Lapėnaitė, Miglė (Politologija, 2022)
Šiame straipsnyje yra analizuojami moterų tiesioginio (kariniuose veiksmuose) ir netiesioginio (administraciniuose, kariuomenės paramos veiksmuose) dalyvavimo kariniame Rusijos–Ukrainos konflikte, kuris prasidėjo 2014 m., motyvai. Šio straipsnio tikslas yra, leidžiant pasisakyti pačioms tyrimo dalyvėms, atskleisti motyvus, kurie paskatino proukrainietes moteris dalyvauti ginant šalį. Straipsnyje yra remiamasi 20 e. interviu su moterimis, kurios buvo įsitraukusios į karą Ukrainoje, ir penkiais pusiau struktūruotais interviu su žmonėmis, kurie dėl savo profesinės veiklos turėjo galimybę stebėti konfliktą iš vidaus (žurnalistai, NVO darbuotojai, karo fotografai), taip pat prieinamais antriniais šaltiniais. Interviu duomenys buvo analizuojami taikant turinio analizę. Šiame straipsnyje yra pristatomi keturi pagrindiniai dalyvavimo kare motyvai: patriotizmas, nuoskaudos, asmeninės netektys ir kančios bei moterų įgalinimas. Ši informacija atliepia panašius tyrimus, atliktus kituose regionuose.