Stasio Lozoraičio jaunesniojo demokratinės Lietuvos vizija - Grigonis, Gintautas (Politologija, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba] Šiame straipsnyje analizuojami Stasio Lozoraičio jaunesniojo (1924– 1994), ypatingojo Lietuvos reikalų patikėtinio, kandidato į prezidentus, pasisakymai ir kalbos, siekiant atskleisti diplomato demokratinės Lietuvos viziją, demokratijos principų sampratą ir jų santykį su Lietuvos nepriklausomybės siekiais. Tyrimo objektas – teorinė S. Lozoraičio jaunesniojo veiklos sritis, kuri atsiskleidžia viešuose pasisakymuose, interviu, sveikinimuose bei asmeniniuose užrašuose. Nepaisant diplomato politinės minties eklektiškumo, pagrindiniai demokratijos principai – nuomonių pliuralizmas, laisvė ir taika – sudaro organišką visumą ir tampa platesnės, nepriklausomos Lietuvos vizijos sudedamąja dalimi, kartu tai yra autentiška, vertybinį turinį turinti politinė mintis. Straipsnyje analizuojama medžiaga – archyviniai dokumentai, saugomi Lietuvos centriniame valstybės archyve, bei publikuotų šaltinių rinkiniai.