Vertės pokyčio rizikos vertinimas taikant vienmatį režimų pasikeitimo MS–GJR–GARCH kopulos modelį - Ivanauskas, Eugenijus Gabrielius; Jokubaitis, Saulius (Vilnius University Open Series, 2025)
Vertės pokyčio rizikos rodiklis yra vienas dažniausiai naudojamų pinigų finansų įstaigų sektoriuje galimam nuostoliui vertinti. Šiame darbe pastarasis rodiklis yra vertinamas taikant vienmatį režimų pasikeitimo MS–GJR–GARCH kopulos modelį, kuris modeliuoja ne tik volatilumą bei jo pokytį laike, bet ir atsižvelgia į priklausomybės struktūrą. Nagrinėjant du portfelius prieita prie išvadų, kad labiau diversifikuotam krepšeliui tiksliausiai riziką vertino dviejų režimų MS–GJR–GARCH modelis su asimetriniu Studento–t pasiskirstymu standartizuotoms liekanoms bei Joe kopula, O labiau volatiliam portfeliui – identiškas modelis volatilumui, bet su Gumbel kopula. Rezultatais akcentuojama kopulų svarba rizikos vertinime, išryškinamas kopulų dinamikos modeliavimo poreikis.