Kauno žydų atminties vietos ir jų reikšmė vietos žydų bendruomenei - Masilionytė, Jūnė (Vilnius University Open Series, 2025)
Straipsnyje nagrinėjamos Kauno žydų atminties vietos, jų formos, prisimenami įvykiai ir žmonės. Svarstoma, kokios reikšmės turi ir kokias funkcijas mieste atlieka tyrinėtos vietos, kokias istorijas pasakoja. Taip pat siekiama ištirti, kaip į Kauno žydų atminties ir ją įprasminančių materialių vietų kūrimą žvelgia vietos žydų bendruomenė. Straipsnyje išskiriamos skirtingos atminties vietų grupės: atminimo lentos, paminklai / memorialai, gatvių pavadinimai, gatvės menas. Šios grupės suskirstytos į iki Holokausto ir po Holokausto laikotarpio tematikos vietas. Tai tyrime leidžia atskleisti, kokia Kauno žydų atmintis yra formuojama pasitelkiant atminties vietų kūrimą mieste.
Keywords: atminties vietos; Kauno žydai; Holokaustas