Kova su kolorado vabalu sovietų Lietuvoje: suvokimai, struktūros, praktikos - Kereišiūtė, Agnė (Vilnius University Open Series, 2025)
Po Pirmojo pasaulinio karo Europoje paplitęs, o praėjusio šimtmečio šeštojo dešimtmečio antroje pusėje ir sovietinę Lietuvą pasiekęs kolorado vabalas ilgainiui užvaldė ne tik bulvių laukus, bet ir jų augintojų vaizduotę. Mitai, kuriais buvo apipintas kenkėjas, užsienio istoriografijoje šiokio tokio dėmesio sulaukė, tačiau Lietuvoje šis klausimas praktiškai neliestas, nors asociatyvūs vaizdiniai, tokie kaip kolektyvinės paieškos, spirito buteliukai bei mįslingos teorijos, kokiais gi būdais vabalas atkako į šalį, kad ir priblėsę, tačiau gyvuoja iki šių dienų. Šiame tyrime siekiama atskleisti tris esminius momentus: diskurso raidą, sovietų deklaruotą planinės kovos pranašumą realizuoti turėjusius mechanizmus (struktūras ir suvaldymo principus) bei praktinę, faktinę kovos išraišką.
Keywords: kolorado vabalas; socializmas; propaganda; chemizacija; DDT; kolchozai