Revoliucinė dora: Maximilieno Robespierre’o išpažinta (anti)religija Prancūzijos revoliucijos metu - Ulišauskas, Ignas (Vilnius University Open Series, 2025)
Pagrindinis šio teksto rūpestis – bandyti suprasti Maximilieno Robespierre’o (1758–1794) religinę sąmonę Prancūzijos revoliucijos metu. Jis, kaip ir jo bendražygiai bei priešai revoliucionieriai, gyveno pasaulyje, kuriame buvo suprantamiau būti religingam nei nebūti. Robespierre’o retorikoje nuo Prancūzijos revoliucijos pradžios galima aptikti religinius simbolius ar religines potekstes atspindinčių motyvų. Nors dauguma tyrėjų pažymi, kad Robespierre’as įsteigia Aukščiausiosios Būtybės tikėjimą, atliekant tyrimą tampa akivaizdu, kad Robespierre’o tikėjimas buvo daug įvairiapusiškesnis ir niuansuotesnis. Išanalizavus jo retoriką, galima identifikuoti autentišką asmens tikėjimą, kuriuo jis naudojosi kovodamas su politiniais priešais, legitimizuojant revoliucinį smurtą ir nurodant Prancūzijos revoliucijos tikslą.
Keywords: Maximilien Robespierre; religinė sąmonė; Prancūzijos revoliucija; fanatizmas; ateizmas; dekristianizacija; Aukščiausioji Būtybė; teroras