Pilietinis pasipriešinimas Lietuvoje: kaip reklamos kampanijų strategiją įgyvendina Krašto apsaugos ministerija? - Uksaitė, Simona (Vilnius University Open Series, 2025)
Saugumo situacija pasaulyje sparčiai kinta, todėl kinta ir poreikis iš naujo peržvelgti visuotinės gynybos sampratą. Vienas iš pagrindinių gynybos elementų yra visuomenė, kuri kolektyvinės gynybos atveju veiktų drauge su Lietuvos kariuomene bei sąjungininkų pajėgomis. Dauguma valstybės saugumui keliančių pavojų šiuolaikinių grėsmių, tokių kaip informacinis karas, pirmiausia orientuotos į visuomenės valios priešintis menkinimą, nes pilietinis pasipriešinimas – viena iš priemonių šiuolaikinėms grėsmėms atremti. Pagrindiniai pilietinio pasipriešinimo elementai yra atsparumas, pilietinė valia bei žinios ir įgūdžiai.Išaugus pilietinio pasipriešinimo svarbai, 2023 m. rugsėjo mėn. patvirtina LR „Piliečių rengimo pilietiniam pasipriešinimui strategija“, kurios įgyvendinimą koordinuoja Krašto apsaugos ministerija. Ši institucija perduoda svarbią informaciją plačiajai visuomenės daliai. Žvelgiant iš Lietuvos istorinės perspektyvos, turime sėkmingų pilietinio pasipriešinimo pavyzdžių, galinčių pasitarnauti formuojant komunikacines žinutes visuomenei. Mokslinių darbų ir tyrimų kontekste pilietinio pasipriešinimo temai daug dėmesio skiriama saugumo studijų tyrimuose, kuriuose pilietinis pasipriešinimas nagrinėjamas kaip vienas iš saugumo politikos elementų. Taigi kyla probleminis klausimas – kokią reklamos kampanijų strategiją taiko Krašto apsaugos ministerija, kuri yra pagrindinė šios temos koordinatorė pilietinio pasipriešinimo strateginiams uždaviniams įgyvendinti?
Keywords: pilietinis pasipriešinimas; Krašto apsaugos ministerija; reklamos kampanija; reklamos kampanijos strategija