Laisvės atėmimas iki gyvos galvos pagal Ukrainos baudžiamuosius įstatymus: bausmės skyrimo ir atleidimo nuo jos ypatumai - Yevdokimova, Olena (Vilnius University Open Series, 2024)
Ukrainoje laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė yra griežčiausia sankcija, tapusi savotišku mirties bausmės pakaitalu. Autorė straipsnyje aptaria laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės skyrimo ir atleidimo nuo jos atlikimo ypatumus pagal Ukrainos baudžiamuosius įstatymus. Straipsnyje atkreipiamas dėmesys į istorinę šios bausmės rūšies teisinio reguliavimo raidą, pabrėžiami šios bausmės taikymo pagrindų apibrėžties ir skyrimo tvarkos ypatumai, aptariamos galimos baudžiamojo teisinio reguliavimo reformos kryptys. Svarbu tai, kad iki 2022 m. Ukrainos baudžiamajame kodekse nebuvo numatyta galimybės atleisti nuo šios rūšies bausmės atlikimo teismo sprendimu. Dėl naujausių Baudžiamojo kodekso pakeitimų nuteistieji turi teisę būti atleisti nuo šios bausmės atlikimo, jei ji teismo sprendimu pakeičiama laisvės atėmimu nuo penkiolikos iki dvidešimties metų.
Keywords: Ukrainos baudžiamieji įstatymai; laisvės atėmimas iki gyvos g; bausmės skyrimas; atleidimas nuo bausmės