Teisinės priemonės ginantis nuo nepageidaujamo seksualinio pobūdžio elgesio - Jokšaitė, Adriana; Dijokevičiūtė, Kotryna (Vilnius University Open Series, 2024)
Nepageidaujamą seksualinio pobūdžio elgesį patiria tiek moterys, tiek vyrai įvairiose situacijose: darbe, gatvėje, autobusuose ir kt. Deja, tapus tokio elgesio auka teisinis reguliavimas, nesant tarp asmenų tarnybinio ar kitokio priklausomumo, nėra aiškus ir vienareikšmis.Užsienio valstybėse su nepageidaujamu seksualinio pobūdžio elgesiu yra kovojama griežtomis baudžiamosios teisės priemonėmis. Bet Lietuvoje nepageidaujamo seksualinio pobūdžio elgesio situacijos, nesant tarp asmenų tarnybinio ir kitokio priklausomumo elemento, yra už BK 152 str. taikymo ribų. Praktikoje kasdienėse situacijose patiriamas nepageidaujamas seksualinio pobūdžio elgesys yra vertinamas kaip ANK 481 str. nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas, kas nėra savo esme tikslinga.Nesant tinkamo teisinio reguliavimo patyrus nepageidaujamą seksualinio pobūdžio elgesį kasdienėse situacijose yra reikalinga pasvarstyti apie baudžiamąją atsakomybę už tokį elgesį Lietuvoje. Tai būtų galima pasiekti atsisakant BK 152 str. veikos sudėtyje įtvirtinto priklausomumo elemento, taip apimant visas seksualinio priekabiavimo situacijas – nesvarbu, ar gatvėje, autobuse, ar darbe. Kiek švelnesnė alternatyva tam būtų ANK papildymas nauju straipsniu su tiesiogiai įtvirtinta atsakomybe už nepageidaujamą seksualinio pobūdžio elgesį (seksualinį priekabiavimą).
Keywords: nepageidaujamas seksualinio pobūdžio elgesys; flirtavimas; seksualinis priekabiavimas; teisinės priemonės; baudžiamasis kodeksas