Smurto ir priekabiavimo samprata ir prevencija darbo santykiuose - Stanytė, Karolina; Latakaitė, Greta (Vilnius University Open Series, 2024)
Šiame straipsnyje yra analizuojami klausimai susiję su smurtu ir priekabiavimu darbo santykiuose.Ši tema yra plačiai nagrinėjama tarptautiniu mastu, tačiau nacionaliniame kontekste smurto ir priekabiavimo problema darbo santykiuose nėra visapusiškai ir kruopščiai išnagrinėta, nors yra labai svarbi visuomenės atžvilgiu. Asmenys susiduriantys su smurtu ir priekabiavimu gali patirti ne tik fizinius bet ir emocinius išgyvenimus, todėl ir ilgalaikes neigiamas pasekmes. Šiame kontekste svarbus tinkamas įstatyminis reguliavimas, todėl 2022 m. Lietuvos Respublikos darbo kodekso pakeitimai yra ypatingai reikšmingi ir nagrinėjami šiame darbe. Itin aktualus aspektas - tinkamų prevencijos priemonių kūrimas, dėl to darbe gilinamasi į efektyvių prevencijos priemonių kūrimą darbo vietose, kuris gali padėti užtikrinti veiksmingą darbuotojų apsaugą. Analizuojamas darbuotojų teisių gynimo mechanizmas.
Keywords: smurtas ir priekabiavimas; darbo santykiai; darbuotojas; darbdavys; mobingas; Lietuvos Respublikos darbo kodeksas; Tarptautinė darbo organizacija