Ordalijos kaip įrodinėjimo priemonė teismų procese - Statkus, Rimgaudas; Kilčiauskas, Šarūnas; Talijūnas, Adomas (Vilnius University Open Series, 2024)
Iš šių dienų žmogaus perspektyvos ordalijos atrodo barbariškos, kvailos. Tačiau atsižvelgiant į tuometines technologines bei socialines aplinkybes, tai buvo greitas, pigus ir paprastas būdas išspręsti sudėtingas bylas ir taip užtikrinti teisingumo įgyvendinimą Viduramžių teismo procese.Darbe aptariamos ordalijų atsiradimo bei išnykimo priežastys Viduramžių krikščioniškoje Europoje, taip pat aptariamos ordalijos Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje bei ordalijų instituto palikimas šiandieniniame Lietuvos Respublikos teismo procese. Nagrinėjamas šiuolaikinis priesaikos institutas Lietuvos Respublikos teismų procese kaip Viduramžiais egzistavusios ritualinės priesaikos palikimas. Taip pat iškeliama hipotezė apie ordalijų instituto sugrąžinimą į dabartinę Lietuvos teisę bei kodėl tai būtų neįmanomą.
Keywords: ordalijos; Lietuvos Statutai; teismas; Lietuvos Didžioji kunigaikštystė; išbandymas; priesaika; dvikova