Ar skiriant bausmę yra pakankamai atsižvelgiama į asmens patirtus teisių ir laisvių suvaržymus baudžiamojo proceso metu? - Krušinskas, Vidas; Valickas, Liutauras (Vilnius University Open Series, 2024)
Šiame straipsnyje nagrinėjami baudžiamojo proceso metu asmens patiriamų suvaržymų keliami žmogaus teisių ir laisvių užtikrinimo iššūkiai bei jų vertinimas taikant baudžiamąją atsakomybę (skiriant bausmę). Siekiant darbo tikslo - visapusiškai išnagrinėti baudžiamojo proceso metu asmens patiriamų suvaržymų keliamų žmogaus teisių ir laisvių užtikrinimo iššūkių vertinimą taikant baudžiamąją atsakomybę - buvo detaliai analizuojamas galiojantis teisinis reglamentavimas, teismų praktika, teisės doktrina, statistiniai duomenys ir kiti šaltiniai bei atlikta ekspertų apklausa. Darbe buvo atskleista, kad didžiausią reikšmę vertinant baudžiamojo proceso metu asmens patiriamus teisių ir laisvių suvaržymus ir jų įtaką baudžiamosios atsakomybės taikymui turi asmens teisės į baudžiamąjį procesą per kuo trumpiausią laiką įgyvendinimas bei procesinės prievartos priemonių, ypač – suėmimo, taikymas. Antai, asmens teisė į baudžiamąjį procesą per kuo trumpiausią laiką yra pagrindinis baudžiamojo proceso veiksnys, kuris, atsižvelgiant tiek į pernelyg ilgą proceso trukmę, tiek ir į ją lėmusias aplinkybes, teismų yra vertinamas taikant baudžiamąją atsakomybę. Paprastai teismas, konstatavęs tokios teisės pažeidimą skiriamą bausmę švelnina ar atideda jos vykdymą. Tuo tarpu asmeniui taikytoms procesinėms prievartos priemonėms teismai skiria mažesnį dėmesį, iš esmės, apsiribodami suėmimo įskaitymu į bausmę. Statistinių duomenų apie ikiteisminių tyrimų ir teisminio baudžiamųjų bylų nagrinėjimo trukmę bei suėmimo taikymo dinamiką analizė rodo daugeliu atveju teigiamas tendencijas link greitesnio baudžiamojo proceso ir retesnio įtariamųjų bei kaltinamųjų suėmimo. Galiausiai, atlikta teisės praktikų ir teoretikų apklausa parodė, jog apklausti teisės ekspertai sutinka su nagrinėjamos darbe problematikos aktualumu ir, dažnu atveju, įžvelgia poreikį tobulinti esamą teisinį reguliavimą ar teismų praktiką tam, kad būtų aktyviau atsižvelgiama į baudžiamojo proceso metu asmens patiriamus suvaržymus.
Keywords: baudžiamasis procesas; bausmė; suėmimas; proceso operatyvumo principas; asmens teisių ir laisvių suvaržymas