Lietuvos vaizdiniai populiariojoje literatūroje XX a. dešimtajame dešimtmetyje - Vaičiūtė, Deimantė (Vilnius University Open Series, 2024)
Straipsnyje siūloma kultūros istorijos perspektyva, kai populiarioji literatūra interpretuojama kaip istorinis šaltinis. Pasirinkta tirti keturių rašytojų, aktyviai rašiusių 1990–2000 metų laikotarpiu, kūrybą. Šių autorių rašymo žanrai, estetika ir tematika skiriasi, kas suteikia galimybę pamatyti aprašomo laikotarpio probleminę įvairovę, pažinti aptariamo laikotarpio aktualijas ir visuomenės iššūkius: I. Buivydaitė susitelkia į meilės, šeimos išgyvenimus, E. Malūkas rašo apie nelegalų gyvenimą ir sektas, E. Kalėda dėmesį nukreipia į nusikalstamas grupes, o J. Ivanauskaitė – į moters vaizdinį ir dvasingumo keliones. Straipsnyje analizuojamos kūriniuose plėtojamos temos, aprašomi siužetai lyginami su vaizduojamo laikotarpio realybe ir vertinama, kiek kūriniai reflektuoja aplinką, o kiek kuria alternatyvią tikrovę.
Keywords: populiarioji literatūra; transformacijos; nepriklausomybė; vaizdiniai; stereotipai; feminizmas