Kauno meno mokykla ir „revoliucinių menininkų“ judėjimas Lietuvoje XX a. ketvirtajame dešimtmetyje - Žalkauskaitė, Gerda (Vilnius University Open Series, 2024)
Straipsnyje nagrinėjama buvusių Kauno meno mokyklos auklėtinių – Stepo Žuko, Boleslovo Adomo Motuzos-Matuzevičiaus, Vytauto Mackevičiaus, Bronio Žekonio, Petro Vaivados, Irenos Trečiokaitės-Žebenkienės ir Liudos Vaineikytės komunistinės veiklos istorija tarpukario Lietuvoje. Analizuojamos mokslo sąlygos, menininkų ryšys su pedagogais ir komunistinio pogrindžio bendraminčiais, gilinamasi į jų kilmę, šeimos socialinę ir materialinę padėtį bei kitas priežastis, galėjusias turėti įtakos jiems radikalėti ir įsitraukti į LKP.
Keywords: Kauno meno mokykla; „revoliuciniai menininkai“; dailininkai; komunizmas; komunistinis pogrindis; LKP