Skaitmeninio dvynio koncepcinė analizė - Valatka, Martynas (Vilnius University Open Series, 2024)
Skaitmeniniai dvyniai yra naudojami labai įvairiose tiek mokslo, tiek pramonės srityse ir reiškia objektų, sistemų ar procesų virtualių kopijų kūrimą. Tačiau nėra vieningos skaitmeninio dvynio sampratos. Mokslinėje literatūroje skaitmeniniais dvyniais vadinamas platus modelių spektras – nuo naudotojo profilio iki realios esybės išsamaus vykdomo analogo. Šio darbo tikslas yra atlikus sistemingą literatūros analizę atsakyti į klausimą „Kokias būtinas savybes turi turėti esybės modelis, kad jį būtų galima pavadinti skaitmeniniu dvyniu?“. Atsakant į tyrimo klausimą sudarytas skaitmeninio dvynio metasavybių rinkinys, kuris nusako minimalią savybių grupę, kai skaitmeninis dvynys yra suprantamas kaip virtuali realios esybės kopija.
Keywords: skaitmeninis dvynys; koncepcinė analizė; skaitmeninis modelis; metasavybė; sisteminga literatūros apžvalga