Devintojo dešimtmečio lietuviško kino negalių patirtys, įžvalgos ir refleksijos kritikos diskurse - Mažuolytė, Aistė (Vilnius University Open Series, 2024)
Lietuvos kino raidos naratyve bandoma nuosekliai pristatyti sovietinį laikotarpį, sutelkiant dėmesį į sovietinės sistemos žalą. Tačiau Lietuvos kino kultūros lauko dalyvių kritikoje galima aptikti ir platesnį spektrą priežasčių, lėmusių Lietuvos kino negalias. Šio tyrimo objektas – 9-ojo dešimtmečio spaudoje užfiksuotos kritinės mintys apie tuometę lietuviško kino industriją, produkciją ir kultūrą. Į prastos Lietuvos kino būklės apmąstymus įsitraukė įvairūs kino pasaulio ir kitų kultūros sričių atstovai. Amžininkai radikaliai neigiamai apibūdino kino būklę, pateikė skirtingų požiūrių apie to priežastis, diskutavo anuomet aktualiais klausimais apie mūsų kino praeitį, dabartį ir ateitį. Nors minčių neišbaigtumas liudija kritinio diskurso priklausomybę nuo sovietinės sistemos, tačiau argumentuota kritika leidžia įvairiapusiškiau pažvelgti į 9-ojo dešimtmečio lietuvių kino negalių priežastis.
Keywords: kinas; sovietmetis; lietuviškas kinas; 9-asis dešimtmetis