Savivaldžių miestų valdininkijos darbolaikis LDK XVI–XVIII a.: Merkinės atvejis - Tubelevičiūtė, Gabija (Vilnius University Open Series, 2024)
LDK miestų istorija pastaraisiais metais sulaukia vis daugiau susidomėjimo Magdeburgo teisės, miestų institucijų, valdančiojo elito ir kt. kontekste, tačiau iki šiol nėra svarių tyrimų miestų pareigūnų, t. y. valdininkų, darbo laiko tema, o atskiri aspektai, pavyzdžiui, darbo organizavimas švenčių metu, naudojami kaip istorinį naratyvą papildančios detalės. Šiame straipsnyje nagrinėjamas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savivaldžių miestų darbolaikis XVI–XVIII a., atramos tašku pasirenkant Merkinės miestą. Tyrimu siekiama išsiaiškinti, kaip savivaldžių miestų darbolaikį apibrėžė normatyviniai dokumentai, kada Merkinėje vyko pareigūnų rinkimai ir paskyrimai, kiek truko valdininkijos kadencijos, kada dirbo taryba bei vaito ir suolininkų teismas. Didžiąją straipsnio dalį sudaro Merkinės miesto institucijų (vaito ir suolininkų teismo bei tarybos) aktų knygų analizės metu surinkti duomenys apie magdeburginės savivaldos organų darbo laiką (metinį, mėnesinį, savaitinį). Darbas iliustruojamas lentelėmis, sudarytomis remiantis vaito ir suolininkų teismo bei tarybos aktų knygų duomenimis.
Keywords: LDK; savivaldūs miestai; Merkinė; valdininkija; darbolaikis