Religiniai medalikėliai Lietuvos archeologinėje medžiagoje: chronologija, paplitimas, tipologija - Juzėnaitė, Ugnė (Vilnius University Open Series, 2024)
Straipsnyje aptariami religiniai medalikėliai, randami XVI–XX a. archeologiniuose objektuose. Tai itin gausi ir įvairi archeologinė medžiaga, retai sulaukianti tyrėjų dėmesio. Šie pamaldumo simboliai mažai žinomi kaip Lietuvos kultūros istorijos šaltinis, radinių mastas ir įvairovė muziejų rinkiniuose dar nėra sistemingai įvertinta. Straipsnio tikslas – aptarti religinius medalikėlius archeologinėje medžiagoje, pristatyti jų istorinę raidą, nustatyti pagrindines radavietes, chronologiją, paplitimą ir tipus. Remiantis archeologinių tyrimų medžiaga, 2009–2019 m. rastas 241 religinis medalikėlis. Sudaryta 186 medalikėlių (77 %) tipologija. Daugiausia medalikėlių rasta vykdant tyrimus laidojimo paminkluose Vilniuje ir Vilniaus rajone. Dažniausiai randama religinių medalikėlių, vaizduojančių Švč. Mergelę Mariją ar Jėzų Kristų, taip pat Šv. Benediktą. Religiniai medalikėliai mažai pažįstamas Lietuvos kultūros istorijos šaltinis. Susisteminti duomenys apie šiuos radinius archeologams gali būti naudingi datuojant ir aprašant tyrimų metu aptiktus radinius.
Keywords: religiniai medalikėliai; chronologija; tipologija