The Dialogue of the Constitutional Court with the Ordinary Courts: The Developments in Thirty Years - Keturakienė, Airė; Murauskas, Donatas (Vilnius University Open Series, 2024)
Straipsnyje aptariama Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo ir ordinarinių teismų sąveika per trisdešimt metų. Konkrečių bylų pagrindu aptariamos trys probleminės šios sąveikos grupės. Visų pirma, tai ordinariniams teismams nustatytos teisės ir pareigos kreiptis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą įgyvendinimas. Taip pat su individualaus konstitucinio skundo atsiradimu siejama galimybė Lietuvos Respublikos Konstituciniam Teismui sustabdyti ordinarinio teismo sprendimo vykdymą. Galiausiai aptariama ordinarinio teismo proceso atnaujinimo po Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo nutarimo, priimto pagal individualų konstitucinį skundą ir pripažįstančio tam tikrą aktą (jo dalį) prieštaraujančiu Konstitucijai, problematika. Svarstoma, kuriais atvejais teismų sąveiką galima įvardyti teismų dialogu.
Keywords: Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas; ordinariniai teismai; teismai; teismų dialogas; individualus konstitucinis skundas