Duomenų vertės „atrakinimas” – misija (ne)įmanoma? - Petrošiūtė, Eglė; Sabanskaitė, Justė (Vilnius University Open Series, 2024)
Straipsnyje pateikiamos įžvalgos apie didėjantį naujų technologijų populiarumą ir jų generuojamą duomenų kiekį. Įstatymų leidėjai privalo atsižvelgti į naujoves bei jų įtaką asmenims ir verslui bei priimti tokius teisės aktus, kurie atsispindėtų šias naujoves. Šiame straipsnyje analizuojamas naujas Europos Sąjungos siūlomas teisės aktas, užtikrinantis galimybę asmenims ir įmonėms gauti prieigą bei kontroliuoti duomenis, taip pat jais dalintis su trečiosiomis šalimis. Darbo autorės daro išvadą, jog galimybė laisvai dalintis duomenimis yra sveikintina, tačiau reikėtų atsižvelgti ir į kylančius iššūkius, tokius kaip privatumo trūkumas, galima diskriminacija ir šališkumas, taip pat tinkamos infrastruktūros nebuvimas bei asmens duomenų apsaugos neužtikrinimas.
Keywords: Duomenų aktas; BDAR; duomenys; jutikliai; daiktų internetas