Privataus subjekto baudžiamoji atsakomybė kosmoso erdvėje - Lapienytė, Kristina; Prakopaitė, Meda (Vilnius University Open Series, 2024)
Šiame straipsnyje yra analizuojama, ar privatus subjektas gali būti nusikalstamos veikos kosminėje erdvėje subjektas. Kadangi iki šiol šis klausimas nėra plačiai aptartas nei Lietuvos Respublikos, nei užsienio šalių teisės aktuose, todėl kyla būtinybė užtikrinti, kad teisėje neatsirastų spragų, kurios galėtų lemti tai, jog baudžiamoji teisė neatliktų apsauginės funkcijos, t.y. nebūtų apsaugoti individo, visuomenės ir valstybės interesai. Straipsnyje pateikiamas vertinimas, kur yra riba, kuomet kosmoso teisė pradeda galioti bei analizuojamas kosmoso erdvės teisinis reguliavimas. Atskleidžiamos ateityje kilsiančios problemos dėl kosminio turizmo bei įvertinama nusikalstamos veikos padarymo kosmoso erdvėje problematika. Šiame darbe atlikta analizė rodo, kad baudžiamosios jurisdikcijos ir baudžiamosios atsakomybės privačiam subjektui klausimai yra gana problematiški, nes daugelio svarbių tarptautinių sutarčių nuostatos yra neaiškios ir skirtingai vertinamos. Vis dėlto minėti probleminiai klausimai gali būti išspręsti remiantis sistemišku teisės šaltinių taikymu.
Keywords: kosminė erdvė; privatus subjektas; nusikalstama veika; baudžiamoji atsakomybė