Traumos ir smurtas sporte: „kas vyksta aikštėje, lieka aikštėje?“ - Norvidaitė, Ieva; Biečiūtė, Patricija; Lapis, Vilius (Vilnius University Open Series, 2024)
Straipsnyje analizuojama sporto metu panaudojamo smurto problematika ir tokių veiksmų vykstančių visuomenėje teisinis bei medicininis vertinimas. Šiam tikslui nagrinėjama teisės doktrina sveikatos sutrikdymo sporto metu kontekste, atliekamas baudžiamojo įstatymo ir kitų teisės aktų, reguliuojančių sporto santykius, vertinimas. Taip pat analizuojama ir itin negausi teismų praktika, kurioje vertinama sporto metu sportininkams padaryta žala bei atsakomybė už ją. Galiausiai, įvertinami ir medicininiai kriterijai – sporto ir varžybų metu dažniausiai įvykstančių traumų specifika, jų bruožai bei galimos pasekmės, kurios, dažnu atveju, priveda ir prie sportininko karjeros pabaigos.  Negalima nesutikti, jog sportas yra visuomeniškai itin naudinga asmenų veikla, kurios dalyviams dažnu atveju pritrūksta teisinio aiškumo dėl teisinės atsakomybės už jų atliekamus veiksmus. Tuo tarpu sveikatos sutrikdymas ir apskritai, smurtas, padarytas pažeidžiant sportines taisykles, yra nepageidaujamas rezultatas, ypač jei tai daroma tikslingai. Atsižvelgiant į tai, šiame straipsnyje iškeliami esminiai klausimai – ar žala sporte yra toleruotina valstybės požiūriu, ir kokia – ne tik netoleruotina, bet už ją galbūt reikalinga taikyti ir griežčiausią teisinės atsakomybės rūšį – baudžiamąją atsakomybę?
Keywords: sportas; smurtas; sveikatos sutrikdymas; medicina; sporto varžybos; žala; baudžiamoji atsakomybė; sporto teisė