Lietuvoje gyvenančių užsieniečių kalbinės nuostatos lietuvių kalbos atžvilgiu: įžvalgos iš kokybinio tyrimo - Ramonaitė, Jogilė Teresa (Vilnius University Open Series, 2023)
Straipsnyje nagrinėjamos užsieniečių, gyvenančių Lietuvoje, kalbinės nuostatos. Straipsnio medžiaga – giluminiai interviu su keliolika skirtingu metu į Lietuvą atvykusių gyventi skirtingos kilmės asmenų. Straipsnyje aprašomos užsieniečių su kalba susijusios patirtys šalyje, nusiteikimas lietuvių kalbos atžvilgiu ir į tai bandoma žvelgti iš trinarės kalbinių nuostatų perspektyvos analizuojant kognityvinį, jausminį ir elgesio dėmenis. Beveik visi tyrimo informantai jau gebėjo komunikuoti lietuviškai, nors ir skirtingu lygiu, tad jų refleksijose galima įžvelgti pirmųjų dėmenų ryšį su elgesio – pastangų dėjimo išmokti lietuviškai ir šią kalbą vartoti – dėmeniu. Pastebima, kad kognityvinis dėmuo greičiau ir aiškiau suformuluojamas, tačiau vien jo nepakanka, o didesnis pokytis galimas įvykus „lūžiui“ jausminiame dėmenyje.
Keywords: lietuvių K2; kalbinės nuostatos; kognityvinis komponentas; jausminis komponentas; užsieniečiai Lietuvoje