Adaptyvių kompiuterinių sistemų formalus modeliavimas ir verifikavimas taikant statistinį modelių patikrinimo metodą - Daukševič, Daniel (Vilnius University Open Series, 2023)
Šiame straipsnyje yra aprašomas tyrimas, kurio metu buvo formaliai verifikuojama adaptyvi kompiuterinė robotų sistema. Sistemos modelis buvo sukurtas ir formaliai verifikuojamas taikant statistinį modelių patikrinimo metodą naudojant UPPAAL SMC įrankį. Darbe yra siūloma apjungti du populiarius sistemos organizavimo modelius – hierarchinį bei saviorganizuojantį. Tyrime yra analizuojamas laiko aspektas – tyrinėjamas sistemos reakcijos greitis, vidutinis užduoties atlikimo laikas. Tyrimo rezultatų pagrindų yra pateikiami sukaupti pastebėjimai ir rekomendacijos verifikuojamos sistemos kūrimui ir tolimesniems tyrimams.