Covid-19 vakcinų išskirtinumas: kompensacija už galimai patirta žalą pagal Lietuvos valstybės teisinį pobūdį globalių pavyzdžių kontekste - Mažrimaitė, Andra; Lapis, Vilius; Rimkevičiūtė, Ūla (Vilnius University Open Series, 2023)
Straipsnyje analizuojama teisiniai žalos atlyginimo mechanizmai dėl COVID-19 vakcinų sukeltos žalos, pasireiškusios dėl šalutinio poveikio, Lietuvoje. Konkrečiai – analizuojami Pacientų teisių ir žalos atlyginimo įstatymo pakeitimo pasiūlymai, įregistruoti Lietuvos Respublikos Seimo 2021 m., bei teikiami argumentai dėl poreikio tobulinti šiuos pasiūlymus toliau. Siekiant išsamiai įvertinti šalutinius poveikius, kurie galėtų būti pagrindas reikalauti žalos atlyginimo, pristatoma Lietuvoje teisėtai naudojamų COVID-19 vakcinų šalutinių poveikių farmacinė analizė. Teisinių mechanizmų ir pasiūlymų vertinimas atliekamas labiausiai atsižvelgiant į pavyzdžius, naudojamus globaliai. Plačiai išanalizavus klausimą, šio straipsnio autoriai pirmiausiai laikosi pozicijos, kad produktų saugos teisinis mechanizmas šiuo atveju nėra tinkamas, atsižvelgiant į vakcinavimo programą, kuri taikoma Lietuvoje, vietoje to kad žalos, sukeltos COVID-19 vakcinų šalutinių poveikių, atlyginimas turėtų būti taikomas pagal žalos be kaltės modelį, finansuojamą iš atskiro Valstybes instituto/fondo.
Keywords: COVID-19 pandemija; vakcinos; Konstitucija; vakcinacija; šalutiniai poveikiai; žalos atlyginimas; „žalos be kaltės“ modelis