Nauji sudurtiniai vardai Lietuvos vardyne: įvairovė ir sudarymo ypatumai (XXI a. II dešimtmečio duomenimis) - Sinkevičiūtė, Daiva (Vilnius University Open Series, 2022)
XXI a. antrajame dešimtmetyje Lietuvos vardynas toliau plėstas naujais sudurtiniais vardais. Jie sudaromi: a) iš įprastų dvikamienių vardų, keičiant ar pridedant jiems baigmenis, perdirbant vardų kamienus, plg. Jo-gaĩl-is šalia Jo-gáil-a, Dei-mant-ė́ja šalia Deĩ-mant-ė, Ei-výl-ė šalia Ei-vìl-ė; b) į naują asmenvardį jungiant kituose lietuvių dvikamieniuose varduose vartojamus kamienus, plg. Ner-mìl-ė, Man-gìr-is; c) iš lietuvių apeliatyvo, jo kilmės vardo, dvikamienio vardo trumpinio ar skolinio kamieno atsiradusį dėmenį pridedant prie įprasto lietuvių dvikamienio vardo kamieno, plg. Bang-ì-mant-as: bang- < bangà, Jó-vyt-ė: vyt- < Výta, Výtė, Výtautė, Teo-mìl-ė: teo- < Teo, Teodorà; d) į naują vardą jungiant du naujai plintančius dėmenis, plg. Ad-vità ← ad- < Adà, Adèlė + -vita < Vità, Jovità, Oks-mind-à ← oks- < Oksanà + mind- < Mìnda, Mìndaugė. Šie vardai tęsia ankstesnio laikotarpio naujų sudurtinių asmenvardžių sudarymo polinkius: daugelis jų sudaryti nepaisant dėmenų reikšminio ryšio, dėmenys yra žinomų vardų dalys, pirmieji dėmenys įvairesni už antruosius, kurie sutampa su dažnais ankstesnių amžių dvikamienių asmenvardžių kamienais, naujai plintantys dėmenys yra dažnesni pirmojo kamieno pozicijoje, daugiau jų atsirado iš skolintos nei iš savos leksika, kai kurie jų tapo stabiliais naujų vardų elementais ir kt. Tai rodo, kad naujų sudurtinių vardų kūrimas yra gyvas reiškinys.
Keywords: onomastika; antroponimai; lietuvių vardai; sudurtiniai vardai; vardų mados