Apudesyvas lietuvių kalboje - Petit, Daniel (Vilnius University Open Series, 2022)
Straipsnyje aprašomas apudesyvinio prielinksnio pàs atsiradimas lietuvių kalboje. Apudesyvinė reikšmė (‘kieno nors namuose’) reta senojoje lietuvių kalboje, kurioje pàs žymėjo artumą erdvėje, kaip ir priẽ. Prielinksnis pàs patyrė daugiapakopę evoliuciją: [už] > [adesyvas] (iš pradžių tik krypties) > [adesyvas] (tiek krypties, tiek vietos) > [apudesyvas] (tiek krypties, tiek vietos).
Keywords: lietuvių kalba; senoji lietuvių kalba; prielinksniai; adesyvas; apudesyvas