Restrictions during pandemic: justified but is it lawful? - Mažrimaitė, Andra; Pasvenskas, Vytautas (Vilnius University Open Series, 2021)
Straipsnyje analizuojama, ar apribojimai verslui karantino metu buvo proporcingi ir teisėti. Šio straipsnio autoriai teigia, kad priverstinis verslo uždarymas karantino metu turi būti traktuojamas kaip nuosavybės paėmimas visuomenės poreikiams, o ne ekonominės veiklos laisvės ribojimas, nes veikla visiškai sustabdyta. Tokie ribojimai gali būti įvedami tik išimtiniais atvejais, įstatymo pagrindu, o Lietuvos Vyriausybė turi proporcingai atlyginti nuostolius įmonėms dėl priverstinio uždarymo.
Keywords: COVID-19; karantinas; konstitucinė teisė; privati nuosavybė; ūkinės veiklos laisvė; EŽTK