Istoty mitologiczne w dyskursie codzienności Żmudzinów z drugiej połowy XX wieku - Pajėdienė, Jūratė (Vilnius University Open Series, 2021)
W artykule został przedstawiony opis występujących w dyskursie codziennym Żmudzinów z drugiej połowy XX w. nazw istot mitycznych, wraz z analizą kontekstów ich użycia i funkcji, jakie one pełnią. Autorka zwraca uwagę na podwójny – racjonalny lub irracjonalny – sposób nazywania istoty mitycznej. Omawia również typy stałych zwrotów z nazwami diabła oraz możliwości wariantywne ich użycia. Materiał źródłowy pochodzi ze słowników gwary żmudzkiej (zob. Aleksandravičius 2011, Vanagienė 2014–2015) oraz zbioru autentycznych tekstów mówionych Taip šneka tirkšliškiai (‘Tak mówią mieszkańcy Tirkšliai’, zob. Girdenis 1996).
Keywords: codzienny język mówiony Żmudzinów; nazwy istot mitologicznych; nazwy diabła; eufemizmy