Zrzuciłem duży kamień na wodnego węża … Poetycki a polski ludowy obraz WĘŻA - Wołoszyn, Magdalena (Vilnius University Open Series, 2021)
Autorka rekonstruuje trzy modele węża utrwalone w polskim ludowym obrazie świata: mitologiczny (dziedziczony z tradycji prasłowiańskiej i indoeuropejskiej), biblijny (religijny, judeochrześcijański) i potoczny (pragmatyczny, praktyczny). Charakterystyki wyłaniające się z tych modeli są podstawą dla interpretacji wiersza Rue Descartes Czesława Miłosza.
Keywords: wąż; ludowy językowy obraz świata; etnolingwistyka; folklor; Czesław Miłosz