Miejsce wyobrażeń o narodach i państwach w aksjosferze kultury - Niewiara, Aleksandra (Vilnius University Open Series, 2021)
W artykule rozważa się zagadnienia wartościującego konstruowania wyobrażeń o narodachpod kątem zastosowania w nich opisanej przez polskiego prekursora badań imagologicznych, JanaStanisława Bystronia, zasady „środkowości”, zgodnej ze schematem poznawczym ‘ja najpierw’. Poszukujesię także dowodów na obecność wartościowania przez odniesienie do dobra bezwzględnego (bonumsimpliciter św. Tomasza z Akwinu) a także przez zastosowanie Maksa Schelera reguły ordo amoris.
Keywords: imagologia; aksjolingwistyka; wartościowanie w stereotypach narodowych