Wartości ludowe i sposoby ich odczytania. Tekst gwarowy na warsztacie etnolingwisty - Rutkovska, Kristina (Vilnius University Open Series, 2020)
W artykule zostały przedstawione podstawowe założenia historii mówionej, mającej już swoje osiągnięcia w nauce polskiej i litewskiej, zostały też ukazane powiązania tej dyscypliny naukowej z etnolingwistyką i dialektologią. Szczególną uwagę zwrócono na sposoby wykorzystania tekstu gwarowego w badaniach nad językiem i kulturą. Ukazano jego skomplikowaną strukturę, walory stylistyczne, różne typy narracji, zawarte w tekście sposoby postrzegania i oceniania rzeczywistości.
Keywords: historia mówiona; etnolingwistyka; dialektologia; folklorystyka; narracja gwarowa