Pojęcie wartości w litewskim językowym obrazie świata - Smetonienė, Irena (Vilnius University Open Series, 2020)
Wartości stanowią pomost między tym, co jest w nas i teraźniejszością, do której należymy, a tym, czego jeszcze nie ma – naszą przyszłością, naszymi celami. Wartość poprzez naszą świadomość, wolę, wyobraźnię wyrywa nas z teraźniejszości i prowadzi dalej. Oczywiście nie ma jednego określenia wartości: różni autorzy traktują wartości inaczej. Z przeprowadzonych już badań nad nazwami wartości wynika, że wolność można uznać za podstawową wartość, chociaż jest ona nierozerwalnie związana z pojęciem państwa. Innym ważnym składnikiem państwa jest honor. Język dla Litwy jest także podstawą wszystkich wartości narodu, jest nieodłączny od wolności społecznej, państwa i narodu. Istnieje wiele sposobów klasyfikowania wartości, uwzględniając coraz to inny aspekt wartości można mówić o wartościach społecznych i nieosobowych lub o wartościach kształtujących osobowość i wartościach doskonalących osobowość. Jednak ścisłe granice nie istnieją i nie mogą istnieć, ponieważ człowiek jest zarówno cząstką społeczeństwa, jak i odrębną jednostką.
Keywords: wartości; wolność; państwo; honor; język