Išmaniosios sutartys: teisinis reglamentavimas ir jo problematika - Bartkutė, Emilija; Gumbytė, Gabrielė (Vilnius University Open Series, 2020)
Šiame moksliniame darbe nagrinėjamas išmaniųjų sutarčių institutas, atskleidžiamas teisinis reglamentavimas ir jo problematika. Pirmojoje darbo dalyje, pasitelkiant požymius: nekintamumas, specifinė forma ir veikimas be trečiosios šalies tarpininkavimo ir pagrindines funkcijas: saugoti, patvirtinti ir vykdyti yra atskleidžiama išmaniųjų sutarčių samprata. Taip pat siekiant visapusiškai atskleisti šių sutarčių išskirtinumą aptariami esminiai skirtumai nuo automatizuotų susitarimų. Antrojoje dalyje – išskirti trys sutarčių institutai, kurių kontekste vertinamas išmaniųjų sutarčių suderinamumas su Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu. Pirmiausia aptariamas sudarymas bei jo ypatumai, be to teisiškai vertinama ar sudarant išmaniąją sutartį nėra pažeidžiamos LR CK normos, reglamentuojančios sutarčių sudarymą. Toliau, atskleidžiamas išskirtinis šių sutarčių vykdymas bei tokio vykdymo atitikimas LR CK XVI skyriui. Galiausiai darbe nagrinėjami galimi išmaniųjų sutarčių pažeidimai, jų sprendimo būdai, taip pat pritaikymas ir suderinamumas.